luni, 7 noiembrie 2011

Biserica din Izvorani, construita pe mosia lui Mihai Viteazul

In acest sat au locuit si in aceasta frumoasa biserica s-au rugat oameni deosebiti precum cunoscutul scriitor Ion Pillat si fostrul primar al capitalei, din al doilea razboi mondial, Alexandru Donescu.

Biserica Sfantul Nicolae din Izvorani, judetul Arges, a fost construita intre anii 1836-1838, de catre fratii Patrulesti cu sprijinul material al unui credincios pe nume Gamiloiu. La prima vedere arhitectura pare una obisnuita, dar se observa micile datalii care transforma privelistea intr-una deosebita.




Biserica este situata in vatra satului Izvorani, chiar in centrul localitatii. Acest sat are o istorie indelungata, este atestat documentar in anul 1492, in timpul domniei lui Vlad Calugarul. A fost mosia lui Mihai Viteazul, datorita doamnei Stanca, sotia voievodului, care era chiar din Izvorani.

Constructia bisericii s-a facut in trei parti, dupa cum s-a observat la lucrarile pentru tencuiala cea noua: pridvor, pronaos si naos si altar; fiecare parte are caramida diferita. Cand pasesti o stare de liniste te invaluie, alaturi de mirosul patrunzator de tamaie.

Biserica a fost pictata in anul Marii Uniri, 1918, de catre renumitul pictor bisericesc , originar din Pitesti, Gheorghe Belizarie. La 1919, biserica a fost resfintita de catre protopopul Nicolae Proca.

La intrarea rusilor in tara, spre sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, ocupand satul Izvorani, ei au facut in biserica atelier de tamplarie. Satenii povestesc ca intr-una din zile, unul din rusii aflati in biserica, ametit de bautura si tulburat de asemanarea izbitoare cu ultimul tar, Nicolae al II-lea, a tras cu pistolul in pictura regelui Ferdinand, aflata la intrarea in biserica.

Desi se observa trecerea anilor, biserica Sfantul Nicolae din Izvorani isi pastreaza din stralucirea de demult, care i-a bucurat pe credinciosi si i-a luminat in momentele de bucurie si de tristete.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu