sâmbătă, 26 noiembrie 2011

Craciunul si semnificatia lui

Parintele Ioan este preot la parohia din Izvorani, judetul Arges. Deoarece Craciunul este aproape, parintele a fost de acord sa ne ofere cateva informatii despre semnificatia si importanta anumitor obiceiuri de Craciun.

Alina Spirescu: -Care este semnificatia cuvantului "craciun"?
Parintele Ioan: -Craciunul are traditii foarte vechi. Notiunea de "craciun" a aparut cu mult mai devreme de crestinism. Una dintre ipoteze este ca provine de la cuvantul "craca": o bucata de lemn care era ars de triburile geto-dacice in noaptea de 24 spre 25 decembri e. O alta ipoteza ar fi ca, termenul "craciun" provine de la latinescul "creatio", cu referire la ziua crearii sau a facerii lui Iisus.
Dar avand in vedere ca, atunci cand a creat termenul, poporul nu avea astfel de cunostinte, se poate face referire la nasterea unui nou an.


A.S.: -De cand a inceput Craciunul sa fie sarbatorit?
P.I.: -Nasterea Domnului s-a fixat pe 25 decembrie si a inceput sa fie serbat dupa cel putin trei secole de la inceperea misiunii de evanghelizare a apostolilor, incepand cu secolul al IV-lea in Vest si incepand cu cel de-al V-lea secol in Est. De asemenea, la 25 decembrie, in Europa se sarbatorea atat Nasterea Mantuitorului, cat si Anul Nou. Acest lucru se datora faptului ca aceasta noapte era cea mai lunga, mai intunecata si mai rece din an.


A.S.: -Avem foarte multe traditii si obiceiuri legate de aceasta sarbatoare. Care este semnificatia bradului?
P.I.: -In traditia noastra, bradul este folosit la nunta si reprezinta "Pomul vietii". Dupa Primul Razboi Mondial, bradul a inceput sa fie folosit ca pom de Craciun pe intreg teritoriul tarii noastre.
Legenda spune ca magii au vrut sa ii aduca Mantuitorului alaturi de darurile lor macar o floare sau o creanga de copac inverzit, fiindca nu doar oamenii, ci intreaga natura sa se bucure de venirea lui Iisus. Acestia au gasit pe varful unui deal un mic bradut pe care l-au luat. Cand au ajuns la Pruncul Iisus, magii si-au asezat darurile pe crengile sale verzi. Astfel s-a pastrat obiceiul ca in fiecare casa sa avem un brad de Craciun pe care sa il impodobim. Iar sub acesta, copiii cuminti gasesc daruri frumoase. Bradul este simbolul bucuriei si al sperantei deoarece ramane vesnic verde.

A.S.: -Cine este de fapt Mos Craciun?
P.I.: -In secolul al III-lea si-a facut aparitia Sfantul Nicolae, cunoscut de copiii din Romania ca Mos Nicolae. Mos Craciun este o versiune noua a acestuia si apare ca un om batran prietenos, imbracat intr-un costum rosu. Acesta are o barba alba si lunga, locuieste intr-o tara nordica si imparte cadouri tuturor copiilor in Ajunul Craciunului.
In traditia romaneasca se spune ca Fecioara Maria umbla din casa in casa rugandu-i pe oameni sa ii ofere adapost pentru a naste. Ajunge la casa lui Craciun, insa nici acesta nu o primeste.
Obosita, Maria intra in ieslea de vite a acestuia. Sotiei lui Craciun i s-a facut mila de aceasta si a ajutat-o sa nasca. Craciun s-a suparat si i-a taiat batranei mainile. Insa Fecioara Maria sufla peste mainile femeii si acestea cresc la loc. Minunea il converteste pe Craciun la crestinism. Se spune ca s-a cait atat de mult, incat a doua zi si-a impartit intreaga avere copiilor sarmani.
De atunci, in fiecare an, in Ajunul Nasterii Domnului, Mos Craciun vine cu sania trasa de reni si pune sub brad cadouri copiilor.

A.S.: -Venirea Craciunului este anuntata de catre colindatori. Ce ne puteti spune despre acestia?
P.I.: -Colindele evoca momentul Nasterii Domnului, iar mersul cu steaua, pe magii care au venit la Iisus, calauziti de aceasta.
Colindele sunt cantari ce fac referire la felul in care s-a nascut Iisus, la Sfanta Fecioara, la magi si la pastorii, care au fost anuntati de ingeri. Copiii sunt cei care merg cu colindul deoarece sunt considerati curati si nevinovati, precum pruncul Iisus.
In Romania, o traditie veche este "mersul cu icoana". In Ajunul Craciunului, preotii sau dascalii fiecarei comunitati merg din casa in casa cu icoana Nasterii Domnului pentru ca fiecare familie sa il primeasca pe pruncul Iisus.

A.S.: -Va multumim!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu